Gabinety Rozwoju

Psychiatrzy, psycholodzy, psychoterapeuci

Rejestracja on-line

igabinetRozwoju
Leczymy mądrze i nowocześnie

psychiatrzy, psycholodzy, psychoterapeuci

  • Strona główna
  • Aktualności
  • Blog
  • O nas
    • O nas
    • Zespół
    • Godziny przyjęć
    • Kodeks etyki
    • O nas w mediach
    • Kariera
    • Galeria
  • Oferta
    • Pełna oferta Gabinetów Rozwoju
    • Gabinet psychiatryczny w Krakowie
    • Gabinet psychologiczny w Krakowie
    • Gabinet psychoterapeutyczny w Krakowie
    • Gabinet seksuologiczny w Krakowie
    • Dzieci i młodzież
    • Uzależnienia chemiczne
    • Gabinet Leczenia Uzależnień niechemicznych
    • Gabinet zaburzeń snu
    • Diagnoza psychologiczna
    • Wizyty domowe
    • Psychodermatologia
    • Dzieci i młodzież
    • Terapia rodzin
    • Terapia par
    • Gabinet Seniora
  • Cennik
  • Zapytaj nas
    • Przed wizytą
    • Farmakoterapia
    • Depresja
    • Nerwica
    • Lęki i fobie
    • Choroby psychiczne
    • Zaburzenia osobowości
    • Bezsenność
    • Problemy z pamięcią
    • Zaburzenia psychosomatyczne
    • Zaburzenia psychiczne w przebiegu chorób somatycznych
  • Partnerzy
  • Kontakt
You are here: Home / Aktualności / Dlaczego to mi smakuje?

Dlaczego to mi smakuje?


29 marca 2013

Dlaczego potrawy nam smakują, co ma na to wpływ?

Na odbiór smaku wpływa nie tylko skład produktu, ale też oświetlenie pomieszczenia, w którym się znajdujemy, a nawet muzyka, której słuchamy. Smakuje nam też to, co nasz mózg uważa za potrzebne.

Zespół Davida Kesslera oraz zespół naukowców z uniwersytetu Yale zbadał, dlaczego tak chętnie sięgamy po tzw. śmieciowe jedzenie. Okazało się, że odpowiednie proporcje tłuszczu, cukru i soli zawarte w fast foodach aktywizują większą liczbę neuronów, co sprawia, że sygnał zachęcający do jedzenia staje się silniejszy i oddziałuje na nas, nawet gdy nie jesteśmy głodni. Tzw. śmieciowe jedzenie powoduje także szybki wzrost, a następnie spadek poziomu cukru we krwi. Gdy poziom cukru spada, mamy ochotę na kolejną przekąskę.

Z badań psychologów z Uniwersytetu Jana Gutenberga w Moguncji wynika natomiast, że na smak może wpływać barwa światła – kieliszek białego wina wyda nam się smaczniejszy w pomieszczeniu oświetlonym na czerwono lub niebiesko. Smak alkoholu, nawet do 60 proc. może poprawiać też muzyka – twierdzą badacze z Heriot Watt University. Natomiast David Eagleman, autor książki “Mózg incognito. Wojna domowa w twojej głowie”, uważa, że smakuje nam to, co nasz mózg uważa za potrzebne. Według niego nic nie jest smaczne lub obrzydliwe samo w sobie – zależy to bowiem od potrzeb i okoliczności. Dla przykładu, ekskrementy zawierają szkodliwe bakterie, więc człowiek wykształcił nieodwracalnie zaprogramowaną awersję do ich spożywania. Ale młode koale jedzą odchody swoich matek, aby zaszczepić w systemie trawiennym właściwy rodzaj bakterii. Bez nich nie mogłyby się żywić liśćmi eukaliptusa, bowiem są one trujące.

Oferta Gabinetów Rozwoju

  • Gabinet psychiatryczny w Krakowie
  • Gabinet psychologiczny w Krakowie
  • Gabinet psychoterapeutyczny w Krakowie
  • Gabinet seksuologiczny w Krakowie
  • Dzieci i młodzież
  • Uzależnienia chemiczne
  • Gabinet Leczenia Uzależnień niechemicznych
  • Diagnoza psychologiczna
  • Wizyty domowe
  • Psychodermatologia
  • Terapia par
  • Terapia rodzin
  • Gabinet Seniora

Zapraszamy

W Gabinetach Rozwoju odnajdą Państwo przyjazną atmosferę oraz profesjonalną i dyskretną kadrę. Do Państwa dyspozycji pozostają: psycholog, psychoterapeuta i psychiatra.



Gabinety Rozwoju

Skontaktuj się z nami

Gabinety Rozwoju. Poradnia psychiatryczno -psychologiczna w Krakowie ul. Wielicka 42A, Kraków 30-552

Godziny otwarcia: Pn-Pt: 09:00 - 21:00

  • Strona główna
  • Oferta
  • Zespół
  • Godziny przyjęć
  • Aktualności
  • Cennik
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
  • Polityka Cookies
  • Dane kontaktowe
Strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności

© Wszelkie prawa zastrzeżone przez Gabinety Rozwoju 2021