W Stanach Zjednoczonych w Harvard School of Public Health po raz pierwszy na świecie przeprowadzono badania, które wskazują związek między optymizmem a poziomem owocowych karotenoidów w organizmie. Okazało się, że osoby, które jedzą dużo warzyw i owoców są większymi optymistami. Z czym to jest związane? Badacze odkryli, że optymiści mają wyższe stężenie karotenoidów – barwników roślinnych we krwi, które wpływają na lepsze samopoczucie.
Karotenoidy działają, jako antyoksydanty i jak podkreślają specjaliści mają nie tylko wpływ na zdrowie, ale mogą również działać jako “środek” antystresowy. Z analiz naukowców wynika, że osoby, które były bardziej optymistyczne miały o 13 proc. wyższy poziom stężenia karotenoidów we krwi, niż osoby mniej optymistycznie nastawione do życia.
Naukowcy wierzą, że większe spożycie warzyw i owoców spowoduje wzrost karotenoidów we krwi, a tym samym przełoży się na wzrost optymizmu.
Naukowcy co prawda nie wiedzą jeszcze dokładnie, jaki jest związek między ilością spożywanych warzyw i owoców, a optymizmem. Odkryli, że warzywa i owoce mają duże stężenie antyoksydantów, które istotnie wpływają na ciało, jednak wciąż tajemnicą pozostaje ich wpływ na umysł. Liczą, że dalsze wyniki badań będą przełomowe.